torsdag 1 september 2011

Carlgren och vargjakten

Efter regeringens beslut att stoppa vargjakten och ta bort taket för vargstammens storlek uttalade sig vår ärade miljöminister och sade då bl.a. (enligt Norrköpings Tidningar):


-Sveriges rovdjurspolitik ska föras med stor hänsyn och respekt för dem som får ta konsekvenserna av att leva med rovdjur, det vill säga landsbygdsbefolkningen.

Jag har funderat mycket på vad han egentligen säger. Är det
1. ...rovdjurspolitik borde föras med stor.....
2.. ..rovdjurspolitik kommer att föras med stor.....
3. ...rovdjurspolitik förs (redan) föras med stor.....

Alt 1:
Varför förs rovdjurspolitiken inte redan nu efter dessa riktlinjer?

Alt 2:
Fr.o.m. när kommer detta att ske?

Alt.3:
Om det är detta du menar borde du nog ta dig en lång funderare!
Det är inget annat än ett hån mot stora delar av landsbygdens befolkning. Det är att sparka på en del människor som redan ligger ned. Tror du att de fårbönder i Östergötland, som dagarna före fått mängder med får vargrivna, känner någon hänsyn och respekt från Miljöministern?
För det är väl inte så, att du har en annan definition av landsbygdsbefolkning än den gängse?

Skyddsjakten skall utökas. Vad betyder det?
I det ena av de ovan refererade vargattackerna (upprepade attacker!) beviljade Naturvårdsverket till slut skyddsjakt på den vargen inom ett begränsat område fram t.o.m. 8 september.

- Ta gärna reda på hur lång tid det tog mellan ansökan och beslut.
- Jämför sedan den tiden med motsvarande tidsintervall för den flyttade varg som vandrade åter upp till Gällivare och där Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt. Inte för att den rivit något byte i närheten, utan endast för att den kommit för nära samernas renkalvningsland?
- Hur förklarar du den skillnad i tidsintervall du (eller dina medarbetare) kommer fram till?

Det vore smakligt om Du fortsättningsvis lämnar alla politiska floskler därhän när det gäller diskussion om vargar och vargjakt. Diskussionerna (eller vad vi nu ska kalla det) i frågan är tillräckligt infekterade ändå.
Sluta skydda EU! Är det EU som kräver stopp på vargjakten - säg då det rakt ut och erkänn att den svenska Regeringen i denna fråga saknar beslutsmakt!

Då vet vi (=landsbygdsbefolkningen i södra och mellersta landet) åtminstone vad vi har att räkna med framöver: stor vargstam och aldrig någon vargjakt.

Förklara gärna en annan sak för mig:
Hur bidrar man till att genetiskt skydda och bevara en "utrotningshotad" skandinavisk vargstam genom att föra in gener från den finsk-ryska vargstammen?
Den ryska vargstammen är väl inte utrotningshotad, det kan knappast ens Naturskyddsföreningen anse!

 Bilden ovan är tagen av mig (i hägn)




Var står då jag i vargfrågan?

- Jag accepterar en begränsad vargstam (200-300 individer) och import av främmande vargar och reglerad licensjakt.
Jag gör det av hänsyn till alla de människor i detta land som önskar ha en vargstam. Det har dock inget med artskydd att göra! Eftersom jag är djuruppfödare och har hundar föredrar jag dock, i likhet med den stora majoriteten av "vargkramare", att vargarna finns någon annan stans än i min trakt.
- Se till att staten (som djurägare) tar det fulla ekonomiska ansvaret för vad vargarna kan ställa till med för enskilda medborgare.

SLUTA JIDDRA, CARLGREN!





2 kommentarer:

  1. Vad du tycker låter rimligt. Jag tycker Carlgren gör så bra han kan, mycket vad som är fel är det inte han som styr.

    Det är fördragsbrott om Sverige inte följer sitt "avtal" med EU, men det kan diskuteras hur reglerna skall tolkas, och tvister kan av EU-kommissionen föras upp i EU domstolen, vilket nu är på gång.

    Några hundra vargar har stöd hos folket, riksdagen, organisationerna och EU. De som vill ha färre vargar i Sverige får acceptera att de är en minoritet och att Sverige på olika sätt förpliktat sig att ha en vargstam.

    Måste det finnas fler måste man anstränga sig att förklara skälen väl. Fast det går nog ändå inte att få massiv lokal förankring där vargen faktiskt finns.

    Den skandinaviska vargstammen bygger väsentligen på avkomma till tre vargar, det är därför viktigt att förstärka den genetiskt med "nytt blod".

    Jag tycker att befintligt vargantal skall fördelas jämnare över landet. De som gillar varg i naturen skall få närmare till dess välsignelser och de som ogillar den skall bära bördorna mer lika. Måste vargantalet ökas skall det delvis ske i vad som nu inte är "varglän". Ur naturvårdssynpunkt skall den finnas där den funnits "historiskt". Detta innebär att jag tycker det är bra med ett eller två revir i Östergötland.

    SvaraRadera
  2. Svar till Dagl.:
    Jag tror också att Carlgren gör så gott han kan. Jag menar bara att han måste väga sin ord lite bättre för att inte reta upp fler.
    EU-reglerna försöker Sverige hålla strikt på (nästan lika hårt som Norge !!!). Även de forna öststaterna försöker följa reglerna, medan man i Sydeuropa i stort sett gör som man vill. Jag har arbetat några år i en europeisk uppfödarorganisation och en del erfarenheter därifrån förskräcker.
    Om vi ska ha ett eller flera vargrevir i Östergötland tycker jag helt beror på statens vilja att fullt ut ersätta de som kommer att drabbas.

    SvaraRadera